Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Τα σωματεία αντιδρούν και προτείνουν αλλαγή πορείας. Ακούει κανείς;

28 Οκτωβρίου 2013
Προς
Σωματεία Μέλη Ε. Ο. Ποδηλασίας
Κοινοποίηση:
- Δ.Σ ΕΟΠ
- Έντυπο και Ηλεκτρονικό Τύπο
Οι εκπρόσωποι των δέκα εκ των δεκαπέντε πρώτων βαθμολογικά  Σωματείων (σύμφωνα με την επίσημη κατάταξη της Ομοσπονδίας Ποδηλασίας) που υπογράφουμε το κατωτέρω κείμενο,  αντιλαμβανόμενοι την ανάγκη επιστράτευσης  και συσπείρωσης όλων των υγιών φορέων του αθλήματος, προχωρούμε στην διακήρυξη αρχών και δεσμεύσεων προκειμένου να   αποσπάσουμε  το άθλημά μας από το τέλμα. 
Ενόψει της προγραμματισμένης Γενικής Συνελεύσεως με θέμα την έγκριση του  προϋπολογισμού του 2014, όπως αυτός υποβλήθηκε και  στο τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο, διαμαρτυρόμαστε γιατί για  άλλη μια φορά  είναι πλασματικός,  μίζερος, κατά κύριο λόγο  διαχειριστικός, στερείται και της στοιχειώδους αναπτυξιακής προοπτικής και πρόθεσης προβολής του αθλήματος, δεν περιλαμβάνει την  παραμικρή μέριμνα βελτίωσης των οικονομικών όρων που ίσχυσαν την αγωνιστική χρονιά που μας πέρασε και περιορίζει τις προσδοκίες  και τις ελπίδες όλων όσων σε πείσμα των καιρών,  τολμούν  να διεκδικούν  ένα καλύτερο αύριο.  
Απογοητευμένοι λοιπόν, μα και αποφασισμένοι να μην αφήσουμε και άλλη χρονιά να πάει χαμένη, βγαίνουμε μπροστά  διαμορφώνοντας  μια ανοιχτή προγραμματική πλατφόρμα και καλούμε  όλους εσάς που αγωνιάτε και ενδιαφέρεσθε  όσο και εμείς για το άθλημα,  να ενωθείτε μαζί μας, να μας προτείνετε και τις δικές σας ιδέες και να παλέψουμε όλοι μαζί για ένα καλύτερο αύριο.
Προγραμματική Συμφωνία Ενεργών Ποδηλατικών Σωματείων της Δύναμης της ΕΟΠ
Δεσμευόμαστε και διεκδικούμε  :
  1. Δίκαιη και ισότιμη αντιμετώπιση όλων των σωματείων ανεξάρτητα μεγέθους,  χωροταξικής προέλευσης και  φίλα προσκείμενης ή μη τοποθέτησης, έναντι της Διοίκησης της Ομοσπονδίας
  2. Ξεκάθαρη αποτύπωση των οικονομικών στοιχείων της Ομοσπονδίας ώστε να γνωρίζει το Σώμα τις πραγματικές δυνατότητες και να αποφασίζει τις προτεραιότητες που πρέπει να θέσει.  Αποφεύγοντας την λεπτομερειακή αναφορά όλων των οικονομικών εκκρεμοτήτων (οφειλές προς τρίτους), ενδεικτικά επισημαίνουμε την απαράδεκτη συμπεριφορά της Διοίκησης της Ομοσπονδίας να εμφανίζει κατά τη Γενική Συνέλευση του Μαρτίου 2013 πλεόνασμα, όταν  και μόνο το χρέος μας προς το ΟΑΚΑ ανέρχεται σε ποσό άνω των 700.000€ . Η αντιμετώπιση του προβλήματος στέγασης είναι ζήτημα φλέγον και αφορά όλο τον ποδηλατικό κόσμο της χώρας που καλείται να διαχειρισθεί το πρόβλημα και να επωμιστεί  ένα πρόσθετο κόστος.
  3. Μηνιαία έκδοση της ατομικής και σωματειακής βαθμολογίας ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου και να αποφεύγεται έστω και η υπόνοια παραχάραξης των  αποτελεσμάτων με τα γνωστά  και απευκταία φαινόμενα αλλοίωσης της βαθμολογικής κατάταξης των σωματείων και συνακόλουθα  της σύνθεσης  του εκλογικού σώματος.
  4. Ορισμός έκτακτης Γενικής Συνελεύσεως, προ του νέου έτους και τροποποίηση του καταστατικού μας ως προς την αυστηροποίηση των προϋποθέσεων  για την  απόκτηση του δικαιώματος ψήφου των σωματείων, ώστε να πατάξουμε το φαινόμενο της ύπαρξης σωματείων “σφραγίδων”, που κατάφεραν να διαμορφώσουν κατ’ επανάληψη ακόμη και  την  κεντρική πολιτική του αθλήματος.  
  5. Τερματισμός της ατέρμονης παραγωγής  αγωγών και  μηνύσεων εκ μέρους της Διοίκησης κατά αθλητών, προπονητών,  παραγόντων, προμηθευτών  κλπ. που όχι μόνο επιβαρύνουν την ήδη δεινή  οικονομική κατάσταση της Ομοσπονδίας, αλλά και διαλύουν την συνοχή του διαρθρωτικού ιστού του αθλήματος.  Ίσα μέτρα και ίσα σταθμά για όλους τους εμπλεκόμενους στο άθλημα (αθλητές , προπονητές, παράγοντες) και σοβαρή, εμπεριστατωμένη και ισότιμη αντιμετώπιση όλων των παραπεφθέντων, σύμφωνα με την βαρύτητα του παραπτώματος  και όχι με την ταυτότητα του δράστη.
  6. Οργανωτική αναβάθμιση όλων των διοργανώσεων της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας  (Πρωταθλήματα, Κύπελλα κλπ) με  την ανεύρεση χορηγιών ώστε και το κύρος των αγώνων να αναβαθμισθεί και  να εξοικονομηθούν πόροι για την στήριξη των σωματείων και των αθλητών.  Επαναπροσδιορισμός των κριτηρίων αξιολόγησης των σωματειακών αγώνων, δημιουργία κινήτρων για ένταξη κάποιων εξ’ αυτών  στο Διεθνές Καλεντάρι ώστε  και οι έλληνες αθλητές να βελτιώνονται από τον υψηλό ανταγωνισμό και η χώρα να συλλέγει πόντους με μικρότερο κόστος από ενδεχόμενες αποστολές στο εξωτερικό. Βαθμολογική  πριμοδότηση όλων των κατηγοριών για τις οποίες διοργανώνεται Πανελλήνιο Πρωτάθλημα.
  7. Έγκαιρος  προγραμματισμός της διοργάνωσης του Γύρου Ελλάδος, ανάθεση του marketing του αγώνα σε αξιόπιστη και ικανή εταιρία και  αξιοποίηση όλων των έμπειρων στελεχών του αθλήματος για την  εξασφάλιση του επιθυμητού αποτελέσματος. Τα ημίμετρα και οι προσωπικοί ηρωισμοί όπως αποδείχθηκε, οδηγούν στην ματαίωση και την αδράνεια.  Αξιοκρατική επιλογή των κορυφαίων ελληνικών ομάδων για τη συμμετοχή τους στις διεθνείς διοργανώσεις της Ομοσπονδίας, χωρίς αποκλεισμούς και περιορισμούς  που αποσκοπούν στην απομόνωση των μη αρεστών στην κεντρική εξουσία.
  8. Ανασύνθεση και επαναλειτουργία όλων των Επιτροπών του αθλήματος με έμφαση στην Τεχνική Επιτροπή, με την πρόσκληση συμμετοχής όλων των διαθέσιμων  ικανών στελεχών, βάσει προσόντων και  πέρα από προσωπικές εμπάθειες και μικροψυχίες, καθώς όπως έχουμε διαπιστώσει δεν περισσεύει κανείς.
  9. Επαναλειτουργία της Κεντρικής Επιτροπής Κριτών με διακριτά και ξεκάθαρα κανάλια  μεταξύ Εκτελεστικής Εξουσίας και Διαιτητών του αθλήματος.  Συνεχής επιμόρφωση των ήδη υπαρχόντων κριτών, τήρηση του Νόμου και του Καταστατικού ως προς τον τρόπο επιλογής τους και τις απαγορευτικές διατάξεις για όσους επιθυμούν να είναι κριτές,  κάτι  που δυστυχώς σε κάθε διοργάνωση καταστρατηγείται , με συνεχείς τοποθετήσεις ως διαιτητών ατόμων ακατάρτιστων (χωρίς πτυχίο) ή και ακατάλληλων, πλην όμως αρεστών στην Διοίκηση.  Tέλος, είναι αναγκαία η σύσταση σχολής κριτών για την ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού καθώς και   προπονητών για την κάλυψη των σωματειακών αναγκών.
  10. Αξιοκρατική επιλογή  αθλητών-τριών στις Εθνικές Ομάδες, σύμφωνα με προκαθορισμένους αγώνες- κριτήρια και παροχή ίσων ευκαιριών σε όλους για συμμετοχή σε Πανευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα. Αξιοποίηση όλων των υπαρχόντων προπονητών σύμφωνα με τα προσόντα τους (πτυχία, προϋπηρεσία, επιτυχίες, ήθος) και όχι με τις προσωπικές συμπάθειες, αντιπάθειες ή και επιδιώξεις  των Διοικούντων.
  11. Δραστική μείωση των εξόδων αξιολογώντας τις ανάγκες μας, δίνοντας προτεραιότητα στις Εθνικές Ομάδες και στους Πρωταθλητές μας, κοστολογώντας και επιλέγοντας τις διεθνείς συμμετοχές , καθορίζοντας το ποσό αποπληρωμής οφειλών παρελθούσης χρήσης και  μειώνοντας δραστικά κάθε  περιττό και αναιτιολόγητο έξοδο (υπέρογκες δαπάνες σε καύσιμα κ.α).  Εναρμόνιση του καταστατικού μας με τον Αθλητικό Νόμο ως οφείλουμε και μείωση  του αριθμού των Συμβούλων του Διοικητικού Συμβουλίου από 15 σε  9, μειώνοντας συνακόλουθα και τα έξοδα μετακίνησης. Σθεναρή διεκδίκηση  όμως  της παραμονής μας στο Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο των Αθηνών  με ευνοϊκούς όρους, καθιστώντας  σαφές στην  αρμόδια πολιτική αρχή,  ότι  είναι το μοναδικό ποδηλατοδρόμιο  σε ολόκληρη τη χώρα  και δεν υπάρχει δυνατότητα χρήσης  άλλου σταδίου (κάτι που ισχύει για άλλα αθλήματα) με μικρότερο ενδεχομένως κόστος.
  12. Στήριξη των Ενώσεων και Τοπικών Επιτροπών και στελέχωση  των τελευταίων με ικανούς  και άξιους παράγοντες  προερχόμενους  από το άθλημα και όχι άγνωστους αλεξιπτωτιστές που εξυπηρετούν τα συμφέροντα και τις μικροπολιτικές μας επιδιώξεις. 
  13. Άπλετο φως, διαφάνεια και ενημέρωση ως προς τη λειτουργία της Ομοσπονδίας σε όλες της τις εκφάνσεις (Οικονομικά, Προσλήψεις, Στελέχωση Εθνικών Ομάδων κλπ). Όχι στους έντεχνους αποκλεισμούς συμβούλων και εκπροσώπων σωματείων, που επιχειρούνται με τον ορισμό Συνεδριάσεων Διοικητικών Συμβουλίων και Γενικών Συνελεύσεων εργάσιμες ημέρες, όπως της πρόσφατης Γενικής Συνέλευσης που ορίσθηκε για την Τετάρτη 30.10.2013 και ώρα 12 το μεσημέρι.
Τα Σωματεία:
ΑΚΡΑΤΟΣ Α.Σ. ΒΟΛΟΥ                         ΒΕΛΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Π.Ο.
ΘΗΣΕΑΣ Α.Ο.                                         ΚΡΟΝΟΣ Π.Σ. ΝΙΚΑΙΑΣ
ΚΥΔΩΝ ΧΑΝΙΩΝ Α.Ο.                            Π.Γ.Σ. ΛΑΡΙΣΑΣ
Π.Ε.Σ.ΑΘΗΝΩΝ ΑΣΤΕΡΑΣ                    Π.Ο. ΠΑΤΡΩΝ
ΡΟΔΗΛΙΟΣ Π.Ο. ΡΟΔΟΥ                       ΤΑΛΩΣ Π.Ο.ΧΑΝΙΩΝ

Με αθλητικούς, ειλικρινείς χαιρετισμούς
           Ο Πρόεδρος                                                                                       Ο Γεν. Γραμματέας


      Τσοπούρογλου Σάββας                                                                      Ζησοπούλου Αικατερίνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου