Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Άλλη μια ιστοσελίδα φιλοξενεί συνέντευξη του κ.Σάββα Τσοπούρογλου

Η ιστοσελίδα ποδηλατικής ενημέρωσης www.podilatis.com του κ.Λευτέρη Ακριτίδη,  φιλοξένησε συνεντεύξεις των δυο υποψηφίων, για τον προεδρικό θώκο της Ε.Ο.Π.
Ο κ.Σάββας Τσοπούρογλου ανέφερε....


1) Η εικόνα και η σωστή δουλειά της εκάστοτε ομοσπονδίας είναι οι εθνικές ομάδες. Τι θα αλλάξετε με την εκλογή σας για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο;

ΑΠ. Οι εθνικές ομάδες υποφέρουν από λάθος στρατηγική, από έλλειψη στόχων και από οργάνωση του “ποδαριού”, η οποία κοστίζει – κυρίως τόσο οικονομικά αλλά και σε έμψυχο υλικό. Η Ε.Ο.Π. και κατ’ επέκταση η ελληνική ποδηλασία έχει ικανά στελέχη, που αν λάβουν τις σωστές κατευθύνσεις και εντολές, μπορούν να εκπονήσουν μελέτες, να οργανώσουν και να στήσουν καλύτερα τον τρόπο λειτουργίας των εθνικών ομάδων.  Σήμερα, δεν υπάρχει εθνική στρατηγική, δεν υπάρχει συνεργασία με τα σωματεία των επίλεκτων αθλητών, δεν υπάρχει συμβούλιο τεχνικών και προπονητών, όπου θα καθορίζονται οι εθνικοί στόχοι, όπως γίνεται στις άλλες ανεπτυγμένες ποδηλατικά χώρες, δεν υπάρχει μάνατζερ – συντονιστής. Προτεραιότητα της διοίκησής μου είναι η σύσταση της Επιτροπής Υψηλού Αγωνιστικού Σχεδιασμού, η οποία με τους Εφόρους Εθνικών Ομάδων, την Τεχνική Επιτροπή και τους αρμόδιους προπονητές Εθνικούς και Σωματειακούς, θα εκπονήσουν τετραετή σχεδιασμό, με στόχους εφικτούς και πάνω από όλα με το μικρότερο δυνατό κόστος.  Το δεδομένο πάντως είναι ότι οι Εθνικές Ομάδες θα δουλέψουν με όσους αθλητές «αντέχει» το μπάτζετ του σχεδιασμού μας.  Και εννοείται βέβαια, ότι θα στελεχώνονται με διαφάνεια και αξιοκρατία, που είναι άλλωστε οι βασικές αρχές μας.

2) Τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί οι αγώνες πανελληνίου ενδιαφέροντος, όπου στηρίζονται μόνο από τα σωματεία. Έχετε στο πρόγραμμά σας κάποια λύση ώστε να συγκεντρώνετε πιο συχνά όλους τους Έλληνες ποδηλάτες σε ανταγωνιστικούς αγώνες;

ΑΠ. Το Εθνικό αγωνιστικό πρόγραμμα χρειάζεται πιο σωστή κατανομή τόσο σε ημερομηνίες όσο και ανά κατηγορία.  Θα δώσουμε βαρύτητα και φυσικά κίνητρα, το καλεντάρι να έχει διάρκεια όλο το χρόνο και όχι Μάρτη με Ιούνη και Σεπτέμβρη με Οκτώβρη που συμβαίνει τώρα.  Σε συνεννόηση πάντα με τους διοργανωτές, κάποιοι από τους δυνατούς σήμερα αγώνες οργανωτικά και αγωνιστικά, θα έχουν ισχυρά κίνητρα για τους συμμετέχοντες, πχ. βαθμολογίες, πριμ, κριτήρια πρόκρισης κλπ, εξίσου τα ίδια σε όλους τους αγώνες ώστε να έχουν το ίδιο επίπεδο διοργάνωσης.   Η Ε.Ο.Π. έχει και θα έχει την πλήρης ευθύνη διοργάνωσης, μόνο για τα Πρωταθλήματα Ελλάδος. Αξιόλογοι αγώνες γίνονται από εξίσου αξιόλογα σωματεία, και αυτοί θα αποτελέσουν την βάση της Ε.Ο.Π. για την αναβάθμιση της ποιότητας των αγώνων.  Θα επαναφέρουμε επίσης το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Masters, κατηγορία η οποία εξαφανίστηκε με ευθύνη του κ.Τερζή, στερώντας από τα σωματεία, την δυνατότητα να αξιοποιούν τους βετεράνους αθλητές τους, αλλά και δίνοντας την εντύπωση στους ίδιους τους ποδηλάτες masters ότι η Ομοσπονδία και κατ’ επέκταση η ποδηλασία, δεν τους θέλει.  Οι τοπικές επιτροπές θα αναβαθμίσουν το ρόλο τους, αφού θα προσφέρουν την συνεργασία τους, την τεχνογνωσία τους και το έμψυχο δυναμικό τους, για την ανάπτυξη και εξάπλωση του αθλήματος στην περιοχή τους.  Η ποδηλασία είναι άθλημα με υψηλό κόστος μετακινήσεων, με υψηλό κόστος αγοράς, συντήρησης και μεταφοράς εξοπλισμού, πράγμα που τίθενται εμπόδιο στην συχνή συγκέντρωση αθλητών, και μάλιστα των κορυφαίων αθλητών, σε κάθε αγώνα.  Μέσα όμως από καλύτερους διασυλλογικούς, από πιο οργανωμένα περιφερειακά πρωταθλήματα, θα έρθει και η ανάπτυξη αλλά και το κίνητρο για συμμετοχή σε αξιόλογους αγώνες ανά την ελληνική επικράτεια.

3) Ξεκινήσατε την ενασχόλησή σας με τα διοικητικά, επί διοίκησης Τερζή , αναλαμβάνοντας μάλιστα και διοικητική θέση. Τί πήγε στραβά στις μεταξύ σας σχέσεις?

ΑΠ.  Γνωρίζετε ότι έως σήμερα έχω υπηρετήσει την ποδηλασία από τον θώκο του σωματείου μου και της Τοπικής Επιτροπής Κεντρικής Ελλάδος.  Ο αξιόλογος τρόπος λειτουργίας μου, σαγήνευσε τον κ.Τερζή και μου ζήτησε να ασχοληθώ τόσο με τις εθνικές ομάδες, ως Έφορος, αλλά και με τα διοικητικά, χωρίς βέβαια θέση στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, μιας και πρακτικά ήταν αδύνατο, αφού δεν υπήρχε λόγος για έκτακτες αρχαιρεσίες.  Δυστυχώς όμως ο κ.Τερζής, ήθελε να παρεμβαίνει ανοικτά τόσο στον τρόπο λειτουργίας των εθνικών ομάδων, όσο και λυπάμαι που το λέω, και στην στελέχωση αυτών.  Εγώ ως στρατιωτικός καριέρας έχω μάθει να λειτουργώ σε περιβάλλον που προσφέρει αξιοκρατία, έχω μάθει να δουλεύω με οργάνωση και ανιδιοτέλεια, με σκοπό την επίτευξη των εθνικών στόχων και μόνο αυτό.  Δεν θα δεχόμουν ποτέ παρεμβάσεις υπέρ ενός σωματείου ή υπέρ ενός αθλητή, με σκοπό να διατηρήσω την εύνοια κάποιου.  Από την στιγμή που υπάρχει τεχνικό επιτελείο στις Εθνικές ομάδες, αυτό είναι υπεύθυνο για την αξιοποίηση του έμψυχου δυναμικού, ο εκάστοτε πρόεδρος είναι και θα είναι ο παράγων που θα φροντίζει για την εύρυθμη λειτουργία των θεσμών, έτσι ώστε το επιτελείο θα δουλεύει απερίσπαστο για τον σκοπό που υπάρχει.

4) Το μεγαλύτερο βάρος της ελληνικής ποδηλασίας έχει πέσει στα σωματεία για την διοργάνωση των αγώνων και την ανάδειξη αθλητών. Με ποιο τρόπο θα προσπαθήσετε να τα προβάλλετε και να τα στηρίξετε σε αυτήν την προσπάθεια;

ΑΠ. Τα σωματεία πρέπει να βρίσκουν το κατάλληλο περιβάλλον δράσης και οργανωμένες δομές, πράγμα που σήμερα δεν υπάρχει.  Για παράδειγμα, δεν νοείται να γίνονται πανελλήνια πρωταθλήματα, με τους κριτές να μην γνωρίζουν κανονισμούς, δεν νοείται να προκρίνονται αθλητές για Πανευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα και να πληρώνουν αυτά τα έξοδά τους, δεν νοείται να γίνονται αγώνες και εκ των υστέρων να ενημερωνόμαστε ότι ήταν πρόκριση για στελέχωση εθνικών ομάδων.  Οι αθλητές και τα σωματεία δεν είναι επαγγελματίες να τους έχουμε σε αναμονή κάθε στιγμή.  Οι πρωταθλητές επίσης, δεν είναι δυνατόν να προγραμματίζονται με κουμπάκια, όπως και όταν τους χρειαζόμαστε.  Θέλουν κίνητρα και οργάνωση, για να είναι μάχιμοι όλο το έτος.  Βάρος λοιπόν στις δομές, στις υποδομές ακόμα και στην μελλοντική αξιοποίηση και επαγγελματική αποκατάσταση αθλητών – πρωταθλητών, κρατώντας τους έτσι «ζεστούς» για το άθλημα.

5) Ποιες οι προτεραιότητές σας αν γίνεται πρόεδρος ?

ΑΠ.  Δυστυχώς εδώ που είμαστε και στην κατάσταση που βρίσκεται η Ε.Ο.Π. όλα είναι προτεραιότητες, ακόμα και τα πιο ασήμαντα.  Αναφέρω επιγραμματικά και εν συντομία, η θέσπιση αγωνιστικών κριτηρίων για όλα, με γνώμονα την αξιοκρατία, την αθλητική επίδοση και το «ευ αγωνίζεσθε», η εκ νέου οργάνωση των Εθνικών Ομάδων, η ριζική αναβάθμιση του Ελληνικού Αγωνιστικού Προγράμματος στο σύνολό του, η επιμόρφωση σε όλα τα επίπεδα (αθλητές, προπονητές, κριτές, ακόμα και παράγοντες, η προβολή του αθλήματος στα ΜΜΕ, η στήριξη των σωματείων ανάλογα με τη δραστηριότητα τους, η περαιτέρω μαζικοποίηση του αθλήματος και ισόρροπη γεωγραφική του ανάπτυξη σε όλη την χώρα, η «επανεκκίνηση» της ποδηλασίας πίστας, που έχει υποστεί και την μεγαλύτερη καθίζηση σε σχέση με το παρελθόν, η συνεργασία με εκπαιδευτικούς φορείς για την επαναδραστηριοποίηση του Σχολικού, Πανεπιστημιακού και Εργασιακού Αθλητισμού (πάντοτε για το άθλημά μας), η εκμετάλλευση ευρωπαϊκών πόρων και προγραμμάτων, και η δημιουργία ετήσιου σχεδιασμού και εθνικού συντονισμού για ποδηλατικές εκδηλώσεις λαϊκού χαρακτήρα ιδιαίτερα τώρα που η ποδηλασία έχει μια εξάπλωση σε όλη την κοινωνία.  Όλα αυτά θα επαναφέρουν το κύρος που αξίζει σε μια Ομοσπονδία, θα μαζικοποιήσουν την ποδηλασία ως άθλημα, όπως συμβαίνει τώρα με την ποδηλασία ως χόμπι, κάτι το οποίο θα δώσει το έναυσμα για χορηγίες από ιδιώτες.

6) Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί η αύξηση της ενασχόλησης του κόσμου με το ποδήλατο, κυρίως όμως ως μέσο μετακίνησης. Με ποιον τρόπο θα κάνετε την αγωνιστική ποδηλασία πιο προσιτή σε παιδιά και μεγάλους για την ανάπτυξη του αθλήματος;

ΑΠ. Επιμόρφωση και κίνητρα για την δημιουργία ακαδημιών από όλα τα σωματεία. Το κόστος μιας ακαδημίας είναι συνήθως μικρότερο, και συχνά αυτοχρηματοδοτούμενο.  Με κίνητρα, κυρίως υλικά και με την βοήθεια χορηγών μας, θα προβάλλουμε το έργο των ακαδημιών, τόσο τοπικά όσο και Πανελλαδικά.  Τοπική προβολή για το άθλημα και το έργο των σωματείων, προσφέρουν και οι ποδηλατικές εκδηλώσεις λαϊκού χαρακτήρα, πράγμα που με την συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης και ιδιωτών οργανωτών λαϊκών αγώνων, στοχεύει στην περαιτέρω μαζικοποίηση του αθλήματος, της ενίσχυσης των σωματείων σε έμψυχο δυναμικό, και του επαναπροσδιορισμού του ηγετικού ρόλου της Ε.Ο.Π. στην διαχείριση του αθλήματος, κάτι που τα τελευταία χρόνια έχει παραγκωνιστεί, με αποτέλεσμα η Ομοσπονδία και τα σωματεία – μέλη της να έχουν χάσει σημαντικό μέρος της αξιοπιστίας τους και του σεβασμού από τρίτους.
7)Η ελληνική πολιτεία μειώνει τις επιχορηγήσεις. Από που προτίθεστε να βρείτε πόρους για την προώθηση του αθλήματος ?

ΑΠ. Ο πρώτος και κυριότερος πόρος εξοικονόμησης χρημάτων είναι η σωστή διαχείριση των οικονομικών, κάτι που δεν συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, και οδήγησε την ποδηλασία σε διαρκή και τεράστια χρέη.  Μεγάλο αγκάθι το χρέος προς το ΟΑΚΑ για την χρήση του ποδηλατοδρομίου Αθηνών, το οποίο και θα γίνει η υπέρτατη προσπάθεια να ρυθμιστεί και να εξοφληθεί απευθείας από την Πολιτεία, ελαφρώνοντας κατά το ήμισυ σχεδόν το συνολικό χρέος της Ε.Ο.Π.  Κατόπιν, ποντάρω πολύ στις ιδιωτικές χορηγίες, κυρίως σε είδος, γιατί ως γνωστόν, η ποδηλασία έχει τεράστια έξοδα τόσο σε υλικά όσο και σε υπηρεσίες τρίτων, χορηγίες που τα οφέλη τους, θα αφορούν και τα σωματεία.  Τόσο ακατόρθωτο είναι πχ. να ταξιδεύουν οι Εθνικές Ομάδες σε αγώνες, χωρίς να πληρώνουν υπέρβαρα;  Τόσο δύσκολο είναι να προβάλουμε τον Εθνικό μας χορηγό σε κάθε ποδηλατική εκδήλωση, ακόμα και σε αυτή ενός σωματείου;  Έτσι όμως θα δείξουμε τον σωστό και συγκροτημένο  τρόπο λειτουργίας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου