Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Το προεκλογικό πρόγραμμα της κίνησης μας


Ποδηλατική Κίνηση «ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ ΞΑΝΑ» 
Για την ανασυγκρότηση και την πρόοδο της ποδηλασίας

Προοίμιο

Φίλες και Φίλοι της Ποδηλασίας,
Είναι σε όλους γνωστή η κρίση αξιών και θεσμών που βιώνει η χώρα στο σύνολο της, πράγμα που δεν άφησε ανεπηρέαστο, ως ήταν αναμενόμενο, ούτε το άθλημα μας.  Δυστυχώς η ελληνική ποδηλασία πέραν της γενικότερης ύφεσης, είχε και έχει να αντιμετωπίσει και προβλήματα που δημιουργούν οι ίδιοι οι θεσμικοί παράγοντες του αθλήματος, οι οποίοι ενώ είχαν την εξουσιοδότηση από εμάς όλους, να διαχειριστούν το άθλημα με μοναδικό σκοπό την άνοδό του και την βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας των εθνικών ομάδων, της αρτιότερης διοργάνωσης των αγώνων, την ανάπτυξη των σωματείων και την μαζικοποίηση της αγωνιστικής ποδηλασίας, απέτυχαν παταγωδώς, και μας γέμισαν (εν μέσω και του γενικού αρνητικού κλίματος της Ελληνικής κοινωνίας) με λύπη, απαισιοδοξία και γενικότερα αποστροφή για το ίδιο το άθλημα μας.
Δυστυχώς, ότι βιώναμε και στο παρελθόν, με άλλα (;) πρόσωπα, εξακολουθούμε να βιώνουμε και σήμερα.  Η οικονομική αδιαφάνεια και η προκλητική κακοδιαχείριση, η διοικητική αδιαφορία προς τα σωματεία, η καταφανέστατη και μεροληπτική χειραγώγηση προς τα «δικά μας παιδιά», η απολυταρχική νοοτροπία του προεδρείου της Ελληνικής Ομοσπονδίας, και η παντελής έλλειψη στρατηγικής ανάπτυξης του αθλήματος, σε όλα τα επίπεδα συνεχίζουν να συρρικνώνουν τα σωματεία, να στέλνουν τους αθλητές στα σπίτια τους, και η απογοήτευση είναι διάχυτη σε κάθε σημείο της Ελλάδας που καλλιεργείται το άθλημα.
Για τους παραπάνω λόγους αλλά και για πολλούς άλλους ακόμα, μια ομάδα ανθρώπων που εκπροσωπούμε μέσα από τα σωματεία μας, περισσότερο από το 70% των ενεργών αθλητών και αντίστοιχα και των αθλητών υψηλού επιπέδου, που αγαπάμε την ποδηλασία, που χρηματοδοτούμε από τον δικό μας υστέρημα και αγωνιούμε καθημερινά για τα σωματεία και τους αθλητές μας, και που με λύπη αλλά και αγανάκτηση παρακολουθούμε την οπισθοδρόμηση του αθλήματος, μετά από έντονο προβληματισμό, ανταλλαγή απόψεων και εξαγωγή συμπερασμάτων που προέρχονται από την πολύχρονη ενασχόληση μας με το άθλημα, αποφασίσαμε να ενώσουμε τις προσπάθειές μας, ανεξαρτήτου γεωγραφικής, πολιτικής ή άλλης ιδεολογικής αντιπαράθεσης, και με σκοπό και όραμα να προσφέρουμε τις ανιδιοτελείς υπηρεσίες, εμπειρία και γνώσεις μας για την πρόοδο του αθλήματος.

Βασικές Αρχές

Οι βασικές Αρχές της Ποδηλατικής Κίνησης «ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ ΞΑΝΑ», όπου θα περιστρέφονται όλες ανεξαιρέτως οι ενέργειές μας, είναι: 
  • Η οργάνωση του αθλήματος
  • Η διαφάνεια
  • Η αξιοκρατία
  • Η αξιοπιστία
  • Η χάραξη εθνικής στρατηγικής για την ποδηλασία

Ειδικότερα και πέραν από κάθε αντιπαράθεση, που μας ενώνει και μας χωρίζει, πέραν από όλα τα  ατομικά ή σωματειακά συμφέροντα, που καθένας μας επιθυμεί να προάγει, η Κίνηση θα υπηρετεί την Ελληνική Ποδηλασία και τα συμφέροντα αυτής στο σύνολο της, σε Ελλάδα και εξωτερικό, ιδιαίτερα δε εκεί, που η χώρα μας είναι διαρκώς απούσα και αντιμετωπίζεται ως φτωχός συγγενής.
Δεν θα σταθούμε περισσότερο σε ίντριγκες και πάθη του παρελθόντος, αποδεχόμαστε ότι όποια λάθη έχουν γίνει έως σήμερα οφείλονται στην προσπάθεια ανάπτυξης του αθλήματος, θα δουλέψουμε με όλα τα στελέχη του αθλήματος, για την πρόοδο αυτού.
Είναι αυτονόητο ότι τα οικονομικά της Ομοσπονδίας θα διαχειρίζονται με απόλυτη διαφάνεια και θα είναι διαθέσιμα, για ενημέρωση οποιουδήποτε Σωματείου.  Ενημέρωση και άμεση επικοινωνία με τα σωματεία και απαντήσεις – λύσεις στα ζητήματα που θέτουν, στο μέτρο που μπορούμε, θα είναι προτεραιότητα για μας.  Όλες ανεξαιρέτως οι επιστολές οποιουδήποτε σωματείου μικρού ή μεγάλου, νέου ή παλαιού, δραστήριου ή μη, με ψήφο ή χωρίς,  θα απαντώνται εγγράφως εντός το πολύ 30 ημερών, και δεν θα μένουν ανοικτά θέματα, που θα δημιουργούν αμφιβολίες και προστριβές, όπως συμβαίνει σήμερα.  Δεσμευόμαστε για περισσότερο και ποιοτικότερο διάλογο με τα σωματεία, μέσω της διενέργειας εκτάκτων Γενικών Συνελεύσεων, όπου θα καλούνται όλα τα σωματεία και θα λαμβάνονται ανοικτά οι σημαντικότερες των αποφάσεων, τακτικές δημοσκοπήσεις, διάλογος, διαβούλευση και ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων, θα είναι τα όπλα της επιτυχίας μας.  Ανοικτές θα είναι πλέον και οι συνεδριάσεις του Δ.Σ., όπως συμβαίνει στους περισσότερους κρατικούς φορείς, ενώ το λειτουργικό μας πλαίσιο μέσω της «Διαύγειας» θα επιτρέπει στον καθένα, να γνωρίζει άμεσα για τις αποφάσεις μας.
Ο καθαρός αθλητισμός στα πλαίσια του ευ αγωνίζεσθε, η καταπολέμηση της φαρμακοδιέγερσης (διαρκής και τακτικός έλεγχος αντιντόπινγκ με την συνεργασία του ΕΣΚΑΝ) θα είναι στην πρώτη γραμμή της πολιτικής μας.  Τα πανελλήνια πρωταθλήματα κατά κύριο λόγο θα διεξάγονται σε ευρωπαϊκά πρότυπα, σύμφωνα με τις επιταγές της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, όπως ορίζεται από τα σύγχρονα πλαίσια  της ποδηλασίας του σήμερα.  Ο ορισμός των κριτών των αγώνων γίνεται αποκλειστικά και μόνο όπως ορίζεται από το καταστατικό της Ομοσπονδίας μας, από το θεσμοθετημένο όργανο της Κεντρικής Επιτροπής Κριτών με έγκαιρο προγραμματισμό, απόλυτη διαφάνεια και αντικειμενικότητα, διαρκής εκπαίδευση και ενημέρωση αυτών, και φυσικά χωρίς σκοπιμότητες.
Το πρόγραμμα μας συνοπτικά και αναλυτικά περιλαμβάνει:
1.    Την θέσπιση αγωνιστικών κριτηρίων για όλα, με γνώμονα την αξιοκρατία, την αθλητική επίδοση και το «ευ αγωνίζεσθε»
2.    Την εκ νέου οργάνωση των Εθνικών Ομάδων σε όλα τα αγωνίσματα και τις αγωνιστικές κατηγορίες, και την στελέχωσή τους με τους ικανούς και μόνο αθλητές, για την όσο το δυνατόν αξιοπρεπέστερη εκπροσώπηση της χώρας στο παγκόσμιο ποδηλατικό στερέωμα.  Στο πλαίσιο αυτό, θα λειτουργήσει Επιτροπή Υψηλού Αγωνιστικού Σχεδιασμού, κατά τα πρότυπα άλλων ομοσπονδιών, που φροντίζει για την οργάνωση, και φυσικά και την εξεύρεση κονδυλίων για την αρτιότερη λειτουργία των Εθνικών Ομάδων.
3.    Την ριζική αναβάθμιση του Ελληνικού Αγωνιστικού Προγράμματος στο σύνολό του, με θέσπιση κινήτρων διεξαγωγής αγώνων επιπέδου, που να πλησιάζουν και γιατί όχι να ξεπερνούν τα στάνταρντ των αντίστοιχων ευρωπαϊκών. Η προσπάθεια για μεγαλύτερη και περισσότερη κάλυψη εξόδων συμμετοχής, θα είναι προτεραιότητα της Επιτροπής Αγώνων και Πρωταθλημάτων, που θα λειτουργήσει, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του πιο ποιοτικού, του πιο γεμάτου αγωνιστικού καλενταριού.  Επικεντρώνουμε το ενδιαφέρον μας για επίλυση εκκρεμών θεμάτων σε κάθε αγωνιστική κατηγορία χωριστά, πράγμα που θα ωφελήσει το άθλημα στο σύνολό του.  Αγκαλιάζουμε ξανά κομμάτια της ποδηλασίας, που παραγκωνίστηκαν, όπως πχ. οι κατηγορίες των Masters.  Δημιουργούμε αγωνιστικά κίνητρα για λιγότερο «επαγγελματίες» αθλητές, που θα δυναμώσουν αριθμητικά το άθλημα, και θα το θέσουν ακόμα πιο ελκυστικό σε ιδιωτικές χορηγίες.
4.    Την επιμόρφωση σε όλα τα επίπεδα (αθλητές, προπονητές, κριτές, ακόμα και παράγοντες).  Εάν και όποτε παρίστανται οι ανάγκες και σε συνεργασία με τους άλλους θεσμικούς φορείς (π.χ. Γ.Γ.Α, U.C.I) θα λειτουργήσουμε νέες Σχολές Κριτών κατά τα πρότυπα, που ορίζει η Παγκόσμια Ομοσπονδία, νέες Σχολές Προπονητών, με βάρος στην ανάπτυξη και δημιουργία νέων ακαδημιών - πυρήνων, που θα φέρουν και περισσότερο κόσμο στο άθλημα.
5.    Την προβολή του αθλήματος και όχι των παραγόντων στα ΜΜΕ, την μόνιμη λειτουργία γραφείου τύπου, την τηλεοπτική κάλυψη αγώνων, την αύξηση χορηγικών εσόδων.  Αναβαθμίζουμε την ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας μας και την εξελίσσουμε σε μόνιμη και καθημερινή ιστοσελίδα ενημέρωσης για τα ποδηλατικά δρώμενα της Ελλάδος κατά κύριο λόγο, αλλά και του εξωτερικού, που αφορούν άμεσα την ελληνική ποδηλατική πραγματικότητα.
6.    Την στήριξη των σωματείων ανάλογα με τη δραστηριότητα τους και αξιολόγηση τους με απόλυτη αντικειμενικότητα.  Θεσμοθετούμε αξιοκρατική και ελκυστική βαθμολογία, με άμεση ενημέρωση από όλους και για όλα, έτσι ώστε το κάθε σωματείο, ο κάθε αθλητής, ο κάθε προπονητής να γνωρίζει και να παρακολουθεί την εξέλιξή του, και να χρησιμοποιεί τα αποτελέσματα και την δική του στατιστική, για κάθε είδους συμπεράσματα και διαπιστώσεις, ακόμα και για προσέλκυση ιδιωτικών χορηγιών.
7.    Την περαιτέρω μαζικοποίηση του αθλήματος και ισόρροπη γεωγραφική του ανάπτυξη σε όλη την χώρα.  Σωματεία και διοργανώσεις πανελληνίου χαρακτήρα σε κάθε Νομό, σε κάθε γωνιά της χώρας.
8.    Την «επανεκκίνηση» της ποδηλασίας πίστας, που έχει υποστεί και την μεγαλύτερη καθίζηση σε σχέση με το παρελθόν.  Προσπαθούμε στην αξιοποίηση του Ολυμπιακού Ποδηλατοδρομίου στο κομμάτι που μας αναλογεί, και προωθούμε την διοργάνωση περισσότερων αγωνιστικών εκδηλώσεων, φροντίζουμε για ορθολογιστικό προγραμματισμό της χρήσης της πίστας, για την αύξηση των οργανωμένων προπονήσεων από τα σωματεία σε ετήσια βάση, διεξάγουμε περισσότερες εκδηλώσεις – ημερίδες - σεμινάρια και ότι άλλο θα μπορούσε να προσελκύσει περισσότερους αθλητές και φιλάθλους.  Κατευθυνόμαστε επίσης προς την αξιοποίηση των ήδη υπαρχόντων αλλά και των «υπό κατασκευή» ποδηλατοδρομίων σε Ρόδο, Τρίκαλα και Χανιά και δεν αφήνουμε ανεκμετάλλευτη οποιαδήποτε ευκαιρία δημιουργηθεί για την κατασκευή νέων.
9.    Την συνεργασία με εκπαιδευτικούς φορείς για την επαναδραστηριοποίηση του Σχολικού Αθλητισμού (πάντοτε για το άθλημά μας), της διοργάνωσης Τοπικών και Πανελληνίων Σχολικών Πρωταθλημάτων αλλά και της καθιέρωσης Πανεπιστημιακών και άλλων Πρωταθλημάτων εργασιακών κλάδων, φιλικών προς το άθλημά μας, αλλά και το περιβάλλον γενικότερα.  Επιδιώκουμε την συνεργασία με φορείς για εκπόνηση αθλητικών, στατιστικών και άλλων μελετών προς όφελος των αθλητών και των σωματείων μας.  Αναζητούμε την εκμετάλλευση ευρωπαϊκών πόρων και προγραμμάτων, και εκμεταλλευόμαστε το τρέχον θετικό προς το ποδήλατο κλίμα, που αναπτύσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια στην ελληνική επικράτεια.  Κινούμαστε προς την αναβάθμιση του ρόλου της Ομοσπονδίας στην σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. 
10. Την δημιουργία ετήσιου σχεδιασμού και εθνικού συντονισμού για ποδηλατικές εκδηλώσεις λαϊκού χαρακτήρα, με συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης και ιδιωτών οργανωτών λαϊκών αγώνων, με σκοπό την περεταίρω μαζικοποίηση του αθλήματος, της ενίσχυσης των σωματείων σε έμψυχο δυναμικό, και του επαναπροσδιορισμού του ηγετικού ρόλου της Ε.Ο.Π. στην διαχείριση του αθλήματος, κάτι που τα τελευταία χρόνια έχει παραγκωνιστεί, με αποτέλεσμα η Ομοσπονδία και τα σωματεία – μέλη της να έχουν χάσει σημαντικό μέρος της αξιοπιστίας τους και του σεβασμού από τρίτους.
11. Την οργανωμένη αξιοποίηση της εμπειρίας των παλαιών αθλητών, και της ανανέωσης του ενδιαφέροντος της ενασχόλησής τους με τα κοινά του αθλήματος.
Αυτά και άλλα περισσότερα, γιατί θέλουμε και προσπαθούμε για το κάτι παραπάνω, το κάτι διαφορετικό μέσα στην δύσκολη σημερινή πραγματικότητα. Γιατί θέλουμε να βάλουμε τέλος στην κατρακύλα, γιατί θέλουμε να δούμε «ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ ΞΑΝΑ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου